Zaden verzamelen & drogen

De herfst! De perfecte tijd om zaden te gaan verzamelen van uitgebloeide bloemen en planten om te drogen voor volgend jaar. Voor mij was dit het eerste jaar dat ik zelf zaden ging drogen en bewaren. Dus ik neem je graag mee in de eerste stappen.

Zaden verzamelen

Zaden van een stokroos, papaver, slaapmutsje, judaspenning of bijvoorbeeld juffertje in het groen. Veel zaden zijn heel makkelijk te verzamelen. En het is zo wonderlijk te zien hoe elke plant de zaden heeft ‘verstopt’. In kringen, of in zadenhuisjes in een bolletje.

Heel eerlijk, voor ik begon met het verzamelen van eigen zaden in de tuin haalde ik ook altijd alle zaden in het tuincentrum. Maar nu ik merk hoe makkelijk het is om zaden te verzamelen en drogen om ze weer volgend jaar (of direct) te zaaien, probeer ik bewust minder zaden te kopen. Ook omdat je gewoon zeker weet hoe ‘oud’ de zaden zijn. En het naar mijn mening gewoon goed voelt om te leren hoe een plant zich weer verspreid. 🙂

Hier volgen een paar voorbeelden van zaden die je makkelijk kan verzamelen & drogen om te planten in je tuin volgend jaar! Een hele kleine greep uit alle bloemen en planten natuurlijk, maar leuk en makkelijk om mee te starten.

Oost Indische kers

De eerste is Oost indische kers. De zaden vindt je tussen de bladeren en bloemen en hebben 3 zaden aan elkaar. (zie foto’s) Je kunt ze gewoon uit elkaar halen en op een schoteltje leggen. Ze zijn droog genoeg voor in een zakje als ze helemaal bruin zijn.

Stokroos

Bij de zaden van de (grote) stokroos denk ik bij het zien van de uitgebloeide bloemen, het zijn net kado’tjes! Zo mooi ingepakt aan de bovenkant. Je vind een prachtige ronde cirkel aan zaden in de binnenkant. Het beste is om zaden te verzamelen als het goed droog is geweest buiten. Om te voorkomen en dat de zaden gaan schimmelen.

Ik heb ook zaden verzamelen in onze tuin van een kleinere paarse strokroos, deze zijn een stukje kleiner maar ook hier zit een mooie cirkel van zaden verstopt zoals je ziet op de foto.

Slaapmutsje

Wat zo leuk is aan de zaadlijsten van een slaapmutsje is dat ze open ‘springen’ pas dus op als je ze open gaat maken dat hij open kan springen en je zaden er zo uit vliegen. 😉 Dat gebeurde namelijk bij mij wel een paar keer, haha.

Bieslook

Ook een makkelijke om zaden te verzamelen is bieslook! Wanneer de paarse bolletjes gedroogd zijn kan je heel makkelijk de zaden eruit schudden. De zaden zijn zoals je ziet op de foto heel erg klein.

Judaspenning

Ik ben helemaal fan van Judaspenning. Zo magische hoe het is opgebouwd in 3 hele dunne lagen waar de twee buitenste vervolgens eraf vallen en de zaden dus ook eruit vallen, en je uiteindelijk het witte transparante van de binnenkant overhoudt. Als je dit netjes doet hou je de mooie transparante laagjes over om te gebruiken als decoratie.

Juffertje in het Groen

Oke, de laatste voor in deze blog. Juffertje in het Groen is namelijk ook een hele leuke en makkelijke bloem om zaden van te verzamelen! De zaaddozen kan je ook mooi gebruiken in een droogbloemen boeket.

Drogen

Als de zaden eenmaal uit de bloemen zijn gehaald kan je ze op een schaaltje of krant laten drogen in een droge omgeving, en niet in de directe zon. Op een gegeven moment stond de vensterbank hier helemaal vol met schaaltjes en zaden. Herkenbaar? Daarom heb ik een serie schaaltjes met tuut ontworpen en gemaakt van keramiek om de zaden mooi op te laten drogen, en met de tuut kan je ze makkelijk in zakjes doen! Je vindt de schaaltjes in mijn webshop.

De zakjes kan je ook hier vinden in mijn webshop! Ik heb diverse setjes met verschillende handgestempelde illustraties. Zo kan je gelijk zelf aan de slag met zaden verzamelen, drogen en in zakjes doen! 🙂

Enthousiast geworden en ook zelf aan de slag? Laat gerust tips en trucs achter hieronder als comment op de blogpost. Welke bloemen of planten verzamel jij elk jaar de zaden van om weer te gebruiken?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *